注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

A&B

生活并不完美,但并不代表它不美。

 
 
 

日志

 
 
关于我

阳光一样的笑容,但愿幸福快乐离你近些..

文章分类
网易考拉推荐

记录住今晚  

2015-03-18 22:12:13|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
这些年,我们过得好吗?仲记得那年的呢个月份,我地准备毕业。我地几个傻逼中午系操场到走着好几圈,系最难吃的饭堂吃埋学生时期的最后一餐学生饭,学校仲有一张加餐的劵。甘就毕业着3年了,准备4年。时间过的好快。时过境迁,物是人非了。当时的我地好天真,觉得毕业距离好远,我地仲可以大把时间去疯去癫,但原来时间过得好快,一眨眼就到来。今日同傻逼邝讲起我地毕业D野,我地系到讲起当初我地毕业时许下的梦想,讲讲蛤就喊了。对,连冷冰冰的我都会喊,哈哈。唔知道当时大家许的系咩呢?唔知道你地有冇去实现呢?
  果年,我地系操场讲D话,大家都要记住我地考神童的会计科目,我地的作弊手段,我地体育课的“早餐”。今晚老邝问着一个问题:你话我地点解就系甘执着?执着当初讲D野。我停着一下,笑笑讲:因为我地傻。特然邝讲着一番话,搞到我眼泪都“飞”出来。
  你话:
    如果果日中午你唔过来叫埋我一起去吃午饭,你话我地宜家会唔会系普通同学呢?如果唔系调位置做着你同位,做埋你老死,你话我以后一个人点算?你知啦,我本来就冻过冰山,如果唔你甘逗比,过来叫埋我一起玩,我霖我地宜家可能就系普通同学,然后唔联系。我打算孤独终老噶啦,反正都冇男人睇的上我,以后啊,你个仔仔女女一定要认我做契妈,我死着之后记得来拜我啊。以后我一个人去老人院好孤独。仲有啊,唔好再遇到D渣男啦,我唔想再动手同闹到距扑街。唔想再半夜三更听你呢只贱人D声音,骚扰我美梦。唔好再给人欺负都唔反抗,唔想再系我楼下拿纸巾陪你喊。
  好想讲,如果话爱人同父母系第一位,甘老邝可以并排了。除着父母见过我D丑态,就到你呢条蛋散。讲真,每次所有委屈都想你吐槽,每次递纸巾,叫我收眼泪的人都系你,每次都系你叫我坚强D。仲记得我讲过的,如果我地边个结婚先,另一方要短裙相衬。去影几张我地最靓的青春照片。唔可以否认你讲野尖酸刻薄,但永远都系为我好。呢几年大家都变着,不管样貌定系性格。就好似你今晚讲的:你系变着,如果女强人有温柔型同冷漠型,那么你呢只贱人就系温柔型,同以前相比,宜家越来越女人了。当然比我大一岁,都系老阿姨(丢你!贱人!唔好提年纪!)
    恩,的确身边好多人都话我有唔同着,坚强好多,沉静着好多。可能呢几年在外工作,学会着”独立“。遇到咩唔开心的,唔爽的,委屈的,大件事的,都要靠自己去解决,唔再系当年,发生咩事都只知道叫人帮手的我吧,就好似领导话斋:唔经历过大事件,点有改进。呢几年想几位领导的折磨,摧残下,碰碰撞撞甘过来,学会咩叫”现实“    呢几年除着父母之外,就系老邝同几位领导对我最好,系我最关心的人。我知道我仲有好大空间可以进步,我都知道几位领导对我的寄望,我会继续努力向前走。
    老邝当年的梦想,距一步步实现耿了。我呢?系路上了。如果时间可以倒流,我亦都会选择行呢条路,因为我唔靓女,家境冇人地可比,所以只能凡是靠自己,努力而又脚踏实地工作。

  当初说一起闯天下,还记得吗?
  现在我想问问你,是否只是童言无忌?
  评论这张
 
阅读(39)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017